the making of CD hovercraft balloon..

Advertisements

Leave a comment

January 23, 2013 · 8:40 pm

Projek Khidmat Komuniti & Eksplorasi Alam Marin – Pulau Redang

alhamdulillah, 28 mei-3 mei 2011 yang lepas, ktrg berjaya menamatkan projek khidmat komuniti dan eksplorasi alam marin yang bertempat di sk pulau redang dan sekitar pulau redang, taman2 laut di sana…
program ini merupakan projek subjek pemikiran tinggi dalam pendidikan sains di bawah penyeliaan prof madya dr kamisah…

seronok amat, mcm2 aktiviti yang dijalankan di sana, bermalam di pusat koko (dorm), tp makanan best2 blako..walaupun bayaran rm5 sehari menetap di sana, namun mknn umphh dan menggamit kenangan masa duk di asrama dolu2..hehe.. kami tiba 5.30 pagi, jumaat, di kuala terengganu setelah lebih kurang 7 jam setengah perjalanan dari ukm..kemudian solat subuh di perhentian bas kterengganu..then, fajar menyinsing, kami round2 sekitar pasar payang sebelum menaiki feri ke pulau redang di jeti kt lebih kurang 10 pagi..sampai di pulau redang 1.30-2 jam kemudiannya..:) sampai di sana< masing@mengangkat beG masing2 ke pusat koko yang merupakan tempat penginapan kami selama 3 malam..tempatnya dekat sahaja dengan jeti..
aktiviti petang disusuli dengan melihat dahulu kawasan pelaksanaan projek kami di sk pulau redang, ermmm siap naik lori lagi..first time kami duk ramai2 kat tempat belakang pemandu lori tu,,dahlah jalan tak rata, sempit, sesekali terhenjut2, mmg adventure,,dan akhirnya sampaila kami ke destinasi.. first impression kami : cantik sekolah ni.. walaupun di pulau, namun fasiliti amat bagus skali then, kami mula meninjau lokasi dan menyimpan2 barang2 untk projek di bilik khas sekolah tersebut.. di sana kami bertemu dengan cikgu umi, yang merupakan wakil guru sk pulau redang.. keesokan harinya, kami sekali lagi menaiki lori pergi ke sk pulau redang untuk memulakan program khidmat komuniti bagi memenuhi syarat bagi subjek PT ini..

-antara aktiviti yang berjaya di laksanakan di sana, termasuklah science project dengan murid2 di sk pulau redang..di mana kami sebagai fasililator membuat science explorace, mereka n melancar roket, project daya keapungan, solar cooking, dan parachute telur… seronok tgk gelagat murid2 kami mulakan dengan sesi ice breaking, dan soalan pre knowledge berhubung konsep sains.. kemudian sesi science explorace dari satu stesyen ke stesyen yang lain..aku mewakili bahagian solar cooking, actually aku dapat this idea melalui cd sc year 5 dan juga karnival sains yang penah aku attend..alhamdulillah it really help me a lot.. bersemangat tgk bebudak n rakan2 seperjuangan menjalankan program ni..program berakhir dengan sesi pembentangan, post question science concept, dan penyampaian hadiah.. terharu gaks meninggalkan anak2 murid di sini,,walaupun mereka duk pulau, namun mereka cekal dan berkemahiran tinggi..aku yakin andai mereka dibimbing n diberi peluang, insyaAllah tak mustahil mereka akan jadi somebody, begitu juga didoakan untuk anak2 muridku di sktp..

hari ketiga, ahad, kami memulakan program seterusnya iaitu eksplorasi alam marin..:))) kami pergi snorkelling di beberapa taman laut di pulau redang ini, turtle sanctuary, long beach, jungle trekking, buat BOD test utuk melihat kualiti air, .alhamdulillah group kami mempunyai ketua yang berdedikasi en hashimi yang banyak guide kami berhubung explorasi ini..:))

hari isnin, kami membuat aktiviti lawatan ke hutan bakau n menanam anak bakau..
seterusnya, mempersiapkan diri untuk pulang…kami tiba di jeti kterengganu lebih kurang kul 2 lebih,,then solat jamak n time to shop @ pasar payang..x menyoping banyak sgt,just baju kaftan utk familyn sempatlah beli kemeja batik utk hubby..:)

petang pula bertolak pulang.dan .sampai di ukm lebih kurang 5 pagi…:)
terubat rindu nmpk hby da tunggu di perkarangan fakulti…:))

smoga perjalanan ilmu di pulau redang ini membawa seribu manfaat kepada diriku dalam menempuhi cabaran dunia pendidikan ini..dan dapat dicurahkan segala ilmu yang diizinkan Allah ini dalam perjuangan mendidik anak murid..

3 Comments

Filed under Aktiviti Sains, Travelling, Tugasan Ilmiah

Folkart…. Decorative Painting

On saturday, 26th march 2011, mashitah (biskut mary) and I went for a beginner course of folkart which was organized by karangkraf>>>was held at carlton holiday hotel shah alam..(thanx to mr mazuan n also to mashitah’s hubby for giving us the chance to attend this course..hehe n also ur sponsored..:)
i just luv art&craft; n eventhough sooo many works n assignment to BE settleD down, I don’t wanna miss this great chance..yeah, da lama aku pendam hasrat nak blajo this kind of stroke technique, erm that’s the unique of folkart..ingat cam ley buat n ok ja, like those painting i’ve tried bfore,,but it is not as easy as wat i thought//fuh…
apalgi, berpeluh gak lah aku n mashitah nak siapkan 1 lukisan..walaupun kat situ sejuk bangat…
dgn tunjuk ajar cikgu liza, n da gang, alhamdulillah we all berjaya menyiapkannya…

then, balik tuu aku n mas da berkira2 nak beli materials @ craft haven, one utama utk folkart.. erm well.. last jun, we all da pegi sana, mmg buntang mata,,kalu diikutkan hati nak beli ja satu kedai..mmg x puas..all purpose sealer, background colours, n blallala..alih2 terbeli gaks utk paper quilting nyer materials, scrapbook n tahapaenhapentah lagi..:))..

neway,,,.puas hati sesangat dapat buat folkart..lepas ni paper quiling plak..:))

2 Comments

Filed under Art & Hobby

Ekspedisi Taman Negara

Jauh Perjalanan, Luas Pengetahuan ……..

Laporan Ekspedisi ke Taman Negara

2 Comments

Filed under Travelling

minggu ke 15

salam dear all.

hari ni , minggu ni merupakan kuliah terakhir kami semester 2 ni…
n this final week ni kami incharge bengkel web 2.0..
Alhamdulillah bersyukur sangat2 program ini berjaya dengan lancarnya,,
majlis bermula selepas solat Jumaat, dengan ucapan pembukaan oleh Dr Norazah n bacaan al fatihah..
semua peserta adalah wanita, n merupakan pendidik di taska permata n tadika permata di UKM..rata-rata ada yang tidak ketahui basic it ni, ada yang kami lihat menggigil2 pegang mouse, n ada yanf first time bukak email..kami selaku fasililator bertuah sebab dapat membantu akak2 tersebut membuat akaun emel n seterusnya menghasilkan storybird masing2,,tahniah shirley n nadiah as a penceramah , akhirnya akak ni berjaya create thier own story bird, erm memang menarik n kreatif sungguh hasil karya akak2 ni..
program tamat lebih kurang pukul 6 ptg, n penyampaian sijil turut dijalankan skali..
then, kitorang bergambar beramai2 di depan fakulti tanda kenangan..
memori yang sangat indah..n merupakan bengkel yang terbaik..
terima kasih sgt2 pada Pm Dr Norazah n PM Dr Rosseni atas tunjuk ajar, bimbingan sepanjang kelas ni, n memberi kami peluang untuk handle such this great workshop..secara tak sedar, program ini juga telah merapatkan ukhwah sesama kami..
semoga ikatan ukhwah ini berkekalan n moga ilmu yang kami dapat sepanjang mengikuti kelas ini dapat dimanfaatkan sebaiknya..ameen..:)

Leave a comment

Filed under Refleksi

minggu ke 14

minggu ni merupakan minggu kedua terakhir sebelum our last class next week..
dr norazah tiada hari ni kerna ada urusan di dubai..wow bestnye g dubai:)
so hari ni, kami dgn dr rosseni membincangkan tentang persiapan terakhir bengkel web 2.0..
tarikh telah ditukar, sepatutnya nak buat 27/12 tapi disebabkan ada hal yang tidak dapat dielakkan, maka tarikh akan ditukar pada 30 dec hari jumaat..
urusan sijil kata dr diurus oleh p.a dr idzham, jadi aku n jiez bagi softcopy nama n ic kami pada beliau untuk dicetak..
n then dgrnya peserta bukan lagi 10 orang sebaliknya ada 17 orang kesemuanya..tempat kursus pun mungkin akan bertukar di makmal komputer 1..
jadi perbincangan kami hari ni lebih menjurus ke arah pengurusan bengkel yang bakal diadakan kelak, ya Allah, permudahkanlah urusan kami ini…

Leave a comment

Filed under Refleksi

Perbincangan Bengkel Web 2.0 (week 13th)

salam to all..

-hari ini kami membincangkan tentang pengurusan bengkel web 2.0. banyak perkara yang disentuh,,antaranya tentang pakaian korporat, di mana pelajar perempuan decide untuk -t shirt, manakala lelaki maintain dgn baju korporat,
buku program telah hampir siap 90%,
-then dr norazah remind us to focus more on the handout, n the presentation n these are the things that will give the great impact to the workshop..hopefully, everything will run smooth..

-and , we met Dr Rosseni after long-long time didn’t see her calm face…alhamdulillah she went back safely from mekah..n thanx a lot dr for ur guidance in wordpress.da tau da nak buat category,link, page, widget,,lepas ni kene update berialah..:)
nxt we have 3 more presentation regarding mbile learning , definition, scenario..Kesimpulannya, terdapat banyak definition untuk mobile learning n di peringkat higher education, hampir kesemua pelajar mempunyai device untuk melaksanakan ml ini dan hasil kajian juga ada mendapati pelajar menunjukkan respon positif terhadap approach ini..

-in term of academic writing, we need to emphasize on the writing technique,,especially reference Gaya UKM, semua ni diambil kira bak kata DR norazah..

-untuk menghabiskan baki masa yang tinggal lg 20 minutes, dr norazah ingin melihat pembentangan web 2.0, dimulai dengan ketua dahulu..cikgu amirul yang bg briefing about aplikasi Diigo..Diigo ni satu website yang mana kita kene sign in untk create toolsnya, then boley simpan sources yang kite akses melalui internet, di situ fail kita boleh disimpan secara sistematik, ada juga highlight, bookmark n notes..untk nxt presentation will be continued on the next lesson n plus one more task : penulisan web 2.0 focus on our topic only..hehe, cayuk!cayuk! em kene kuatkan semangat untuk settlekan assignment dahulu, kini n future, hehe :)Ya Allah berikanku ilham n kekuatan..ameen…

3 Comments

Filed under Refleksi